Sara och Mats i Nyhetsmorgon

Om jag vet rätt så heter det nyhetsmorgon, eller godmorgon, eller någonting sådant...

I vilket fall som helst så var Sara och Mats gäster i programmet skärtorstagen den 21.
De blev intervjuade, och svarade på precis samma frågor som de svarat på i alla intervjuer jag har läst.

Jag gillar att de gör en så stor grej av det här. Jag menar, det är en chans att båda promota boken som eventuellt ska bli film [!] och lilla landet mellanmjölk [Sverige].

Har tyvärr inga bilder, hade bråttom på morgonen. Går säkert att kika in på någon "play" kanal för att se intervjun.
Prova att googla, det brukar funka perfekt :]

/ Cirkeln Sweden

Cirkeln Trailer

Håller på att läsa Cirkeln just nu och WOW! Den är verkligen beroendeframkallande!
Här ska ni få "trailern" till boken! Har redan sett den miljoner gånger.


DN Kultur > Artikel om "Cirkeln"

Tittade igenom DN imorse och hittade på framsidan av DN Kultur en artikel om "Cirkeln".

...

"Cirkeln" har allt man kan önska av en ny, svensk ungdomsroman: ockultism, tonårsliv och småstadstristess.

Detta handlar om en ungdomsroman. Vad någon ön må säga så är ungdomsromanen en genre som gör att vuxna läsare skruvar ned förväntningarna, men i samma rörelse skruva upp välviljan. I synnerhet om ungdomsromanen utspelar sig i nutida vardagsmiljö så att ungdomarna kan identifiera sig. Mobbning, fotbollsträning och Nintendo får det gärna vara. Och könsroller. Mycket högre verkar vi, förlagen och författarna inte tro om unga läsares förmågor; eller om litteraturens för den delen.
En van bokläsare lär sig snabbt att urskilja en usel roman - ungefär som en gourmand kan reagera på en sås som skurit sig eller en snickare på ett charmigt renoveringsobjekt. Det kan liksom inte hjälpas; kommer automatiskt.

Häromdagen fick jag en ungdomsroman i händerna. Den heter "Cirkeln" och är den första i en trilogi. Alla ungdomsböcker måste vara del i en serie - det underlättar för ungdomen att identifiera sig från ena boken till den andra. Och så handlade "Cirkeln" om magi förstås, och tonåringar i en småstad.
Har ni hört den förut, muttrade jag och började läsa. [[Måste också hålla med om "Har ni hört den förut". Kanske påminner det er om någon annan väldigt känd serie? Twilight kanske?]]
Och jag blev fucking knockad.
De här författarna, Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, kliver i och med "Cirkeln" raka vägen upp på den ganska ensliga parnass där de främsta svenska samtidsskildrarna sitter och huttrar över skolkataloger och helgon.
Det är svårt för mig att diskutera alla de nyanser och företräden som ryms i "Cirkeln". Det är trots allt också en spänningsroman. Men i grund och botten handlar den om en svensk före detta bruksort och i den en grupp sinsemellan väldigt olika tonårstjejer som tvingas in i ett samarbete för att överleva.
Det finns ett ställe i boken, efter sådär 100 sidor, där jag tänker att: satan också, nu brakar allt samman. Vid det laget har en grupp helt olika tjejer på en gymnasieskola insett att de har en gemensam fiende.

Som man säger i dylika sammanhang: det här kommer att bli stort.

Källa: DN Kultur måndag 18 april > Skrivet av Jonas Thente > Ändrat och nedkortad av Cirkeln Sweden

Minifakta/Funfacts


Namn: Mats Strandberg
Ålder: 34
Yrken: Författare och frilansjournalist
Familj: Särbo
Bostad: Lägenhet på Södermalm
i Stockholm
Favoritförfattare: Curtis Sittenfield
och Richard Yates
Läser just nu: "De imperfekta"
av Tom Rachman

Namn:
Sara Bergmark Elfgren
Ålder: 31
Yrken: Författare och manusförfattare
Familj: Make
Bostad: Lägenhet på Östermalm
i Stockholm
Favoritförfattare: Octavia E Butler
och Denise Mina
Läser just nu: "Frost" av Maggie Stiefvater

Författarnas boktips till...


Peter Magnusson, komiker:


Naken
av David Sedaris
- En fruktansvärt rolig bok skriven av en av världens roligaste män
Britney Spears, sångerska

Hungerspelen-trilogin
av Suzanne Collins
- Även om Britney inte tvingats ställa upp i en mardrömslik
dokusåpa lär hon väl veta bättre
än någon annan hur det är att bli förföljd
av kameror dygnet runt.

John Ajvide Lindqvist, författare

Love hurts
av Kim W Andersson
- Skräckisnoveller med både
romantik och blod.

Källa: Aftonbladet lördag 9 april 2011

Intervju med Mats Strandberg > Stora Bokbytardagen

Hej Mats Strandberg! Vem skulle du helst vilja byta bok med på Stora Bokbytardagen den 19 maj?

Jag skulle helst byta bok med min medförfattare Sara Bergmark Elfgren, för hon har väldigt bra smak när det gäller skräck och fantasy. Jag är mer allätare, i ordets rätta bemärkelse – när det gäller skräckfilmer har jag till exempel sett ALLT på rysaravdelningen – men hon nördar ner sig i obskyra grejer som jag inte skulle hitta själv.

Vilken historia/bok har betytt mest för dig i livet?

Måste säga ”Den hemliga historien” av Donna Tartt, eftersom den fick mig att inse att jag ville bli författare.

Det är vi tacksamma för att du blev. Så vad händer just nu?

Den 15 april släpps ”Cirkeln”, första delen i min och Saras trilogi. Den handlar om sex tjejer som just börjat gymnasiet när de får veta att de är utvalda för att stoppa apokalypsen.

Källa [torsdag 10 mars 2011]


Intervju + info Cirkeln

I den fiktiva lilla bruksorten Engelsfors bor sex mycket olika sextonåriga tjejer.
När en kille på gymnasieskolan plötsligt hittas död i vad som ser ut som ett självmord förändras allt för tjejerna. Långsamt inser de att de har magiska krafter och i själva verket är häxor.

Än så länge har Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg bara skrivit första delen i trilogin, och arbetar på den andra delen. Men handlingen i böckerna har de haft klar från första början, och karaktärerna finns utsmetade i ett stort Exceldokument.
- Vi ville skriva om typer man inte stöter på så ofta i den här genren. Karaktären Vanessa är till exempel den sortens tjej som alltid dör först i skräckisar, hon är blond, gillar att ha sex, festar och lever lite farligt. Vi ville låta den karaktären växa och ta plats.

Efter "Cirkeln" kommer "Eld" och "Nyckeln"...
Mats Strandberg, född 1976, är författare och krönikör. Han har tidigare skrivit tre romaner, senast "Halva liv" som kom ut 2009 och bland annat utsågs till årets bok av tidningen QX.
Sara Bergmark Elfgren, född 1980, jobbar som manusförfattare för film och tv. Hon kommer också att göra filmmanusbearbetningen av "Cirkeln".
"Cirkeln" kretsar kring sex sextonåriga tjejer i den lilla staden Engelsfors som upptäcker att de är häxor. De inser snabbt att de måste samarbeta för att överleva och för att bekämpa den stora ondskan som hotar inte bara Engelsfors utan hela världen.
"Cirkeln" kom ut den 15 april och är första delen i en planerad trilogi. Fortsättningen "Eld" kommer ut 2012 och avslutande "Nyckeln" 2013.
Bokserien har redan sålts till Storbrittanien [Random House], Tyskland [C Dressler Verlag] och Norge och Danmard [Gyldendal].
Filmbolaget Filmlance har köpt rättigheterna till hela trilogin och kommer tidigast att påbörja filminspelningarna under 2012.

Källa: DN Kultur, Torsdag 31 mars 2011
Nedkortad och ändrad av Cirkeln Sweden

Cirkeln Sweden

Hej!
Den här bloggen kommer handla om boken "Cirkeln", den ny utkomna boken i en trilogi av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren.
Bloggen kommer följa framgångar som förluster, kommande filmer [!?] och de andra två böckerna.

Ni ser det här först!

/ Cirkeln Sweden

RSS 2.0